Duurzame brillen

Wat zijn duurzame brillen?

Net als in de mode industrie is de ecologische voetafdruk van de brillenindustrie groot. De gebruikte materialen, de manier van fabriceren, het gebruik van inkt om te kleuren, acetaat etc. Voor een duurzame bril kun je denken aan:

  • De materialen waarvan het montuur en de accessoires zijn gemaakt
  • De fabricage, eerlijke beloning en goede werkomstandigheden
  • De transportkosten

Duurzame materialen

Dit is bijvoorbeeld biologisch acetaat, deze “kunststof” soort kan in een composthoop worden afgebroken. Andere soorten acetaat worden gemaakt van reststukjes of oude monturen. Hout uit duurzame bossen is natuurlijk heel belangrijk, hierbij wordt verantwoord gekapt en is herplanten de norm. Voor metalen frames zijn er monturen die van afvalmaterialen zijn gemaakt. Deze afvalmaterialen komen uit fabrieken voor chirurgische onderdelen of bij andere brilleveranciers vandaan. Doekjes en kokers kunnen van gerecycled materiaal worden gemaakt.

Hoesjes gemaakt van pet flessen

Hoe onderscheiden brillenleveranciers zich qua duurzaamheid?

Eerlijk is eerlijk, momenteel is er bij ons in de collectie maar één merk dat echt alles, maar dan ook echt alles, inzet om monturen en accessoires te maken die ecologisch verantwoord zijn. Dat is Dick Moby. Simone vertelt je er graag over:

Natuurlijk zijn ook andere leveranciers wel bezig, maar nog niet op deze schaal. Bij Fleye Copenhagen geven ze aan dat ze lichte en anti-allergeen monturen maken die heel lang meegaan. Je raakt eerder uitgekeken op je montuur, dan dat hij kapot gaat. Bovendien kun je reserveonderdelen krijgen.

Bij het Franse merk Anne & Valentin wordt vrijwel al het hout dat zij gebruiken uit de Jura gehaald. Dit betekent dat er geen energie hoeft te worden verspild aan transportkosten. Heel eerlijk, halen zij het titanium dat zij gebruiken voor hun monturen uit Japan, dat is ook niet naast de deur. Dit is een kwestie van kwaliteit boven kwantiteit, het beste titanium komt gewoon uit Japan.

Toch merken we binnen de optiekbranche wel dat er steeds meer aandacht komt voor dit onderwerp. Tom Ford bijvoorbeeld doet momenteel nog niets met zijn oogmode maar brengt al wel een horlogecollectie uit gemaakt van plastic uit oceanen.

Oakley haalt voor haar textiel, katoen bij BCI Better Cotton Initiative. Oakley werkt overigens voor de ecologische voetafdruk van brillen samen met Luxoticca, ’s wereld grootste inkooporganisatie.

Meer invloed

Zoals gezegd vertegenwoordigd Luxottica een groot aantal merken over de hele wereld. Zij leveren bij ons de Oakley en Ray-Ban monturen. Luxoticca heeft een tiental jaar geleden een protocol opgesteld over duurzaamheid onder de noemer: To see the beauty of life.

Omdat deze organisatie de hele keten kan overzien en nauw betrokken is bij de fabricage en distributie naar de winkels, heeft zij meer invloed. Bijvoorbeeld op het gebied van het welbevinden van de medewerkers en eerlijke beloning. Bovendien geven zij richtlijnen uit om het milieu te beschermen met name bij het water- en energieverbruik, CO2 emissie management en het recyclen van afvalproducten.

Wat kun jezelf doen?

  • Kom op de fiets naar je oogmeting of om je bril uit te zoeken.
  • Vraag naar onze meest duurzame monturen, we vertellen je er graag over.
  • Gebruik een brillendoekje of hydrofiel doek om je bril schoon te maken.
  • Hergebruik je brillenblik en kartonnen tasje.
  • Breng overtollige brillen bij ons terug, wij zorgen ervoor dat ze een tweede leven krijgen.

Samen op naar een duurzame toekomst!

Duurzaam tasje

Kies jij ook bewust? Laat je inspireren.

Ga jij ook voor een duurzame bril?

Wil je meer weten over de duurzame brillen van Dick Moby? Kom langs bij ons in Sneek. Bel ons 0515 744 026 of stuur een email naar email@optisjen.nl.