Slecht zien in het donker

Zie je slecht in het donker?

Zie jij slecht in het donker en herken jij je hier in? “Ik denk dat ik nachtblind ben”, “ik kan ’s avonds niet meer autorijden”  of  “Ik kan steeds slechter lezen bij minder licht”  Dit zijn tekenen dat je ogen ondersteuning nodig hebben. We zetten de verschillen even voor je op een rijtje.

Ben jij nachtblind?

Als je echt nachtblind bent, dan zie je in het donker helemaal niets of bijna niets. Dat betekent dat je eigenlijk helemaal de straat niet op kan in het donker. Hier kunnen wij helaas niets aan doen.

Moeite hebben met autorijden in het donker

Dit heeft te maken met onvoldoende contrast zien, afgeleid worden door schitteringen op nat wegdek of straatverlichting met een halo die gewoon niet helemaal scherp zijn.

Om de oorzaak van het probleem bij jou te achterhalen, is eerst een oogmeting nodig. Zijn je ogen nog wel in staat om scherp te kijken op alle afstanden? Met deze informatie kunnen we bepalen welke glazen voor jou het beste zijn. Wil je een bril alleen voor in de auto omdat je bijvoorbeeld lenzen draagt of wil je een bril die je continu kunt dragen ook als het donker wordt.

Om te bepalen hoe je kijkt en te zorgen dat je door je glas overal scherp kunt zien, gebruiken wij bij De OptiSjen de Visioffice.

Moeite hebben met lezen bij slecht licht

Als je ouder wordt krijg je te maken met leesproblemen. Vooral bij slecht licht merk je dat de letters gaan zweven of dat je schaduw achter de letters ziet. Gelukkig kunnen we hier wel wat aan doen. Je hebt verschillende mogelijkheden:

  • Draag je geen lenzen of bril?
    Dan kan een leesbril of lenzen met een plus-sterkte een oplossing zijn. Maak een afspraak voor een oogmeting.
  • Ben jij brildragend?
    Dan kunnen we kijken of multifocale glazen een oplossing zijn of kiezen voor een bril die je alleen draagt voor het lezen. Maak een afspraak voor een oogmeting als je direct een oplossing wilt.
  • Draag je lenzen?
    Dan gaan we kijken of multifocale lenzen iets voor jou zijn. Bij lenzen is het zo dat je hersenen hier aan moeten wennen en daarom kun je beter al in een vroeg stadium starten met multifocaal. Je kunt bij je volgende controle je problemen aangeven of als je er erg veel last van hebt, direct een afspraak voor een lenscontrole plannen.

Heb je vragen over slecht zien in het donker?

Bel ons 0515 744 026 of stuur een email naar email@optisjen.nl