Cataract / Staar

Wazig zien bij cataract

Als je vlekken of een waas ziet in je zicht dan kan dit een teken zijn van cataract. In de volksmond ook wel staar genoemd. Iedereen krijgt hiermee te maken in heel lichte vorm of ernstiger vorm. Je kunt het zien alsof je door een vies raam kijkt. Je kunt er heel lang doorheen blijven kijken tot het je zicht gaat belemmeren en je er iets aan moet doen.

Wat is cataract?

Cataract is een vertroebeling van je ooglens. Deze ooglens zit in je oog en is normaal helder en doorschijnend. Bij het ouder worden kan deze langzaamaan troebel worden. Je zult er in eerste instantie geen last van hebben. Zodra je er meer last van krijgt, kan je geholpen worden door de oogarts. Deze zal in een ingreep (staaroperatie) de troebele ooglens vervangen door een heldere nieuwe lens. In deze kunstlens wordt de sterkte van je bril of contactlenzen zover het kan opgenomen.

Hoe kan ik cataract / staar herkennen?

  • verstrooiing van het licht;
  • wazig zien en afnemend beeld;
  • minder kleurrijk beeld;
  • dubbele beelden zien;
  • vlek in het midden van de lens;
  • vlekken aan de buitenkant van de lens, die langzaam naar binnentrekken.

Controle door netvliesonderzoek

Onze optometrist kan met de speciale OCT-scan een doorsnee opname maken van je oog en zo zien of je cataract hebt en in hoeverre dit is ontwikkeld. Door eens per 2 jaar de beelden naast elkaar te leggen, zien we het verloop van de aandoening. Je hoeft cataract niet te behandelen als het je niet hindert in je dagelijkse doen en laten. Pas als jij er last van krijgt, verwijzen wij je met de beelden door naar de oogarts.

Nastaar

Het komt voor dat na een staaroperatie nog steeds vertroebeling van de lens optreedt. Dit wordt nastaar genoemd. Hiervoor ga je terug naar de oogarts en deze kan een laserbehandeling uitvoeren om de laatste vertroebeling weg te nemen.

Vragen over cataract / staar

Ja, dat kan. Alleen komt dit in Nederland vrijwel niet voor, omdat de meeste mensen voor die tijd al geholpen worden.

Nee, vrijwel iedereen krijgt na 65 jaar met enige vorm van staar te maken.

Je onderneemt actie als je er last van krijgt. Als je alles nog goed kunt zien en je kunt je redden, ook in het verkeer, is actie niet nodig. Wel is het verstandig om de vinger aan de pols te houden. Daarvoor kun je bij ons terecht voor optometrisch onderzoek. Wij kijken dan hoe ernstig de aandoening is en geven advies.

Ja, er is een duidelijke relatie tussen het verergeren van klachten rondom cataract en diabetes. Het is dan ook aan te raden dat als je diabetes hebt om eens per 2 jaar een optometrisch onderzoek te laten doen.

Dit is afhankelijk van de sterkte die gecorrigeerd wordt door de kunstlens in je oog. Het kan zijn dat je na verloop van tijd toch nog een bril nodig hebt. Dit komt omdat je ogen je hele leven lang veranderen en je bijvoorbeeld een leesbril nodig hebt.

Bel ons

Voor andere vragen of een optometrisch onderzoek 0515 744 026 of stuur een email naar email@optisjen.nl