Macula Degeneratie

Vervormingen in je beeld bij macula degeneratie

Als je minder scherp ziet en geleidelijk aan vervorming krijgt in je beeld, dan kan er sprake zijn van macula degeneratie. Kortweg ook wel MD genoemd. Hierbij wordt de gele vlek in het oog aangetast. MD kan zich ontwikkelen:

  • als je ouder wordt (>50 jaar);
  • door roken, zonlicht en een te hoog cholesterol;
  • door afname van oestrogeen (alleen bij vrouwen);
  • als macula degeneratie in je familie voorkomt, het is erfelijk.

Vanwege de ernst van deze aandoening kun je MD beter voorkomen dan pas komen als je klachten hebt.

Wat is macula degeneratie?

In het midden van je netvlies zit de macula, ook wel de gele vlek genoemd. Deze bestaat uit kegeltjes die ervoor zorgen dat jij scherp kunt zien. Bij macula degeneratie worden deze kegeltjes aangetast waardoor ook het scherpe zien wordt aangetast.
Er zijn twee vormen: de droge variant en de natte variant.

  • Bij droge MD wordt door ophopingen van de afvalproductie de structuur van de gele vlek veranderd. De droge vorm kan zich verder ontwikkelen in de natte vorm.
  • Bij natte macula degeneratie groeien er nieuwe bloedvaatjes van slechte kwaliteit onder de gele vlek. Deze kunnen gaan lekken en dan ontstaat er vocht in de gele vlek. Hiermee kun je heel snel zichtverlies ontwikkelen.

Controle door netvliesonderzoek

We kijken bij een netvliesonderzoek altijd naar tekenen van macula degeneratie. Uiteraard meten we je sterkte en cilinders, we doen een oogmeting, onderzoeken je netvlies en met de OCT-scanner bekijken we de gele vlek (macula) binnen in je oog. De resultaten uit het onderzoek bespreek je met de optometrist van De OptiSjen.

Vragen over macula degeneratie

Het is verstandig om in ieder geval rond je 40ste jaar een afspraak te maken voor een ooggezondheidsanalyse. Daarbij wordt ook je netvlies en de macula bekeken. Op basis van het advies van de optometrist kun je het onderzoek elk jaar of om de 2 jaar herhalen. Wij houden gemaakte foto’s van de binnenzijde en kunnen zo resultaten met elkaar vergelijken.

Het is sowieso verstandig om niet te roken. Toch kun je altijd je netvliesonderzoek laten onderzoeken en deze met regelmaat te herhalen. Zo voorkom je dat je er te laat bij bent.

Afspraak maken

Heb je vragen over macula degeneratie? Bel ons 0515 744 026 of stuur een email naar email@optisjen.nl.