Cilinders

Wat zijn cilinders (astigmatisme)?

Als je cilinders nodig hebt, zie je zowel veraf als dichtbij niet goed. Dit heet astigmatisme en één op de twee personen heeft dit. Als het hoornvlies een afwijkende kromming heeft, breekt het licht om meer punten en zal zodoende nooit een scherp beeld geven.

Als je astigmatisme hebt moeten je ogen hard werken, hierdoor kun je vermoeid raken, een beetje loensen, hoofdpijn krijgen of moeite hebben met je kijken in het donker.

De oplossing met cilinders

We vragen vaak “is 1 beter of 2”. Dan draaien we het glaasje iets en daardoor breekt het licht net even op een ander punt, hierdoor zie je scherper of waziger. Door goed aan te geven wanneer je het scherpst ziet, kunnen we de cilinders in je glas of contactlens goed bepalen.

Cilinders

Vragen over cilinders

Ja, dat kan. Dit worden torische lenzen genoemd. Bij een hoge sterkte of veel cilinders zullen we dan waarschijnlijk kiezen voor een vormvaste/harde contactlens.

Vaak is het glas dan net niet goed geslepen, waardoor de cilinder is verschoven. Hierdoor valt de breking van het licht nog niet goed. Kom dan langs en we controleren dit.

Heb je een andere vraag over cilinders?

Bel ons gerust voor meer uitleg.