‘Deze Oakley is de beste voor op het water’

‘Deze Oakley is de beste voor op het water’

Jorn Swart, 20 jaar, is bezig met een strak trainingsschema, samen met stuurman Robbert Huisman, met als doel: meedoen aan de Olympische Spelen in 2028. Jorn is professioneel zeiler in de 49er klasse en traint het hele jaar door en rondt daarnaast de studie MBO 4 Werktuigbouwkunde af. ‘Het is een druk leven, je bent nooit thuis en sociale contacten schieten erbij in. Maar je krijgt er ook heel veel mooie dingen voor terug, je reist veel en ik zie echt progressie: elke dag kunnen we meer.’

Jorn is opgegroeid met zeilen: ‘Mijn ouders hadden een boot en ik ging regelmatig op zeilkamp. 6 jaar geleden was het leukst en samen met een vriend wisten we het: “We willen wil gewoon elke week varen!” Zo zijn we in een RS Feva, een tweepersoonsbootje, begonnen. Na een half jaar hebben we meegedaan aan het WK in Nederland. Op mijn 16de kon ik van 29er, de jeugdklasse voor de 49er, vanwege mijn gewicht en lengte al overstappen op de 49er, de ‘mannenboot’. Dit is erg vroeg, de meeste jongeren stappen op hun 18de over.

Jorn Swart in 49-er

Omdat het Watersportverbond in mij en mijn stuurman potentie zag, werden wij uitgenodigd om mee te gaan naar Vilamoura. Daar hebben we getraind met het Olympische team van Nederland. Door corona moesten we halsoverkop Palma verlaten en hebben we noodgedwongen een jaar getraind zonder programma. Inmiddels trainen we vol gas met twee andere teams om de Olympische Spelen van 2028 te halen.

Zeilen is een brede sport en vooral leuk vanwege alle factoren. Natuurlijk heb je een snelle boot nodig: de 49er is een platte boot en heel breed, je hangt allebei in een trapeze en met het gewicht maak je een soort hefboom om de druk van de zeilen op te vangen. Omdat je met z’n tweeën vaart is communicatie heel belangrijk. Je praat de hele wedstrijd door. Het gaat om de handelingen, de trim van de zeilen, je moet mentaal goed zijn, tactisch slim en rekening houden met de winddraaiingen op het water. Heel veel aspecten spelen mee hoe je een wedstrijd kunt winnen.

Ook mijn zonnebril. Ik had hiervoor ook een Oakley en heb wat rondgevraagd. De meeste professionele zeilers hebben de Radar EV Path van Oakley, gewoon omdat hij de beste is op het water. Daarin zitten Deep H2O glazen met Prizm Polarised. Bij De OptiSjen waar ik deze Oakley heb gehaald, gaven ze aan dat dit de beste glazen zijn. Hiermee heb ik geen last van de schitteringen van de golven. Zo zie je de wind beter liggen en kun je anticiperen wat erop het water gebeurt. Je zit tijdens een wedstrijd zo’n 3 tot 4 uur op het water met wachttijden e.d. meegerekend. Een potje duurt 20 minuten en je hebt 3 potjes op een dag. Alleen als het water te wild is, is een zonnebril niet handig.’

Jorn Swart

De OptiSjen: “Jorn gaat in november naar het EK in Vilamoura en wie weet zien we hem in de toekomst tijdens de Olympische Spelen zeilen. Wij wensen Jorn en Robbert heel veel succes!”

Volg Jorn en Robbert op Instagram

Welke Oakley zoek jij?