Heb je een vraag? Wij geven antwoord

Oogmeting

Hormonen kunnen je zicht beïnvloeden. Dit kan tijdens een zwangerschap gebeuren, door medicijngebruik of tijdens de overgang problemen geven bij je zicht. Het is onverstandig om met problemen met je zicht door te lopen “omdat het slechts tijdelijk is”. De OptiSjen helpt je ook graag met tijdelijke oplossingen zoals een bril met iets sterkere glazen of lenzen die we aanpassen aan jouw zicht. Maak dus gerust een afspraak voor een controle oogmeting.

Nee, dat hoeft bij een gewone lenscontrole niet. Je kunt je lenzen gewoon inhouden. Alleen bij het aanmeten van een nieuwe bril naast je lenzen of bij het nieuw aanmeten van nachtlenzen zal de contactlensspecialist aangeven hoever van te voren je je lenzen moet uitdoen.

Nee, alleen bij oogmetingen door de optometrist kan het zijn dat bij een aanvullende verzekering, deze kosten worden vergoed. Als jij een bril of lenzen bij ons koopt, vervallen de kosten voor de oogmeting. Je krijgt wel een zorgvergoeding voor de glazen of lenzen bij een aanvullende verzekering. Dat regelen we direct voor je.

Ja, dat kan. Je betaalt dan alleen voor de oogmeting en krijgt een recept van ons mee naar huis.

In het kort: bij een min-sterkte kun je veraf niet goed zien en bij een plus- sterkte zie je dichtbij niet goed.

Kinderen tot en met 6 jaar kunnen terecht bij een orthoptist. Daarvoor kun je het beste een afspraak maken in het ziekenhuis. Kinderen vanaf 6 tot 12 jaar worden door de optometrist gemeten en na 12 jaar door de opticien of contactlensspecialist.

Ja, in eerste instantie meten wij je ogen gewoon, daarna focussen we ons op de afstand tot het beeldscherm. Dus het is verstandig om vooraf afstanden te meten waarop jij scherp wilt zien.

Maak gerust een afspraak voor een second opinion, geen enkel probleem. We controleren het meetwerk en checken direct het glas van je bril of de sterkte van je lenzen. Neem dan het recept, kaartje of de rekening van de andere opticien even mee.

Cilinders

Ja, dat kan. Dit worden torische lenzen genoemd. Bij een hoge sterkte of veel cilinders zullen we dan waarschijnlijk kiezen voor een vormvaste/harde contactlens.

Vaak is het glas dan net niet goed geslepen, waardoor de cilinder is verschoven. Hierdoor valt de breking van het licht nog niet goed. Kom dan langs en we controleren dit.

Optometrie

Nee, druppels worden gebruikt om de pupil groot te maken zodat de optometrist ook de binnenkant van het oog kan bekijken. Ook zijn er druppels die worden gebruikt als het gaat om het stilleggen van het accommoderen van het oog voor een precieze meting. Het is afhankelijk van het soort onderzoek of er gedruppeld moet worden of niet. Wij zullen je dit van tevoren melden, zodat je er rekening mee kan houden.

Nee, zichtklachten kunnen allerlei oorzaken hebben. Met een optometrisch onderzoek doen we dieper onderzoek zodat we oogaandoeningen kunnen uitsluiten of als oorzaak kunnen aanwijzen.

Dit is een dieper onderzoek waarbij de optometrist kijkt naar de oogdruk, het netvlies, de oogzenuw en oogspieren. Ook bekijkt de optometrist de binnenkant met een OCT-scanner, een soort MRI scanner. Hiermee kunnen we bepalen of je ogen gezond zijn. Na de meting krijg je van ons direct de resultaten, indien nodig verwijzen we je meteen door naar een oogarts of orthoptist.

Momenteel valt het optometrisch onderzoek bij ons nog niet onder de zorgverzekering. Als je aanvullend verzekerd bent en vrije keuze hebt, kun je met je zorgverzekeraar overleggen of het optometrisch onderzoek bij ons plaats mag vinden. Dit ook vanwege de wachttijden in het ziekenhuis voor oogonderzoek.

Als je twijfelt of je ogen wel gezond zijn. Als er in je familie oogaandoeningen voorkomen zoals glaucoom of maculadegeneratie. Als je klachten hebt zoals flitsen, vlekken, dubbelzien of ineens minder zien. Als je irriterende, branderige, tranende of droge ogen hebt. Als je diabetes hebt en regelmatige oogcontrole nodig is.

Slecht zien

Ja, door langdurig met 1 oog minder te kunnen zien, kun je allerlei klachten krijgen van hoofdpijn tot minder diepte zien. Maar de belangrijkste is toch wel dat je hersenen dit oog buitenspel gaan zetten. Ons advies: maak direct een afspraak voor een oogmeting

Ja, na de oogmeting kunnen wij je adviseren over verschillende brillenglazen of bijvoorbeeld een bril voor alleen in de auto.

Als je ogen zich de hele dag hebben moeten inspannen, zijn ze zo vermoeid dat ze langzamer gaan functioneren. Jij gaat ook steeds langzamer lopen als je moe bent. Door een goede oogmeting kunnen wij nagaan hoe wij jouw ogen kunnen helpen zodat ze het wel de hele dag vol houden.

Jouw ogen hebben opstartproblemen. Het kan zijn dat je ogen te droog zijn ’s nachts of dat je oogleden een te heftige invloed hebben op de vorm van je oog. We helpen je graag met onderzoek naar dit probleem.

Dit kan, vaak sluit je eerst allerlei andere redenen uit. Denk ook aan je zithouding bij langdurige activiteiten zoals werken achter de computer. Het regelmatig voorover hangen van je hoofd bij het kijken op je mobiel of tablet. Je kunt altijd een oogmeting laten uitvoeren om uit te sluiten dat de hoofdpijn door je ogen komt.

Nee, dat hoeft niet. Een beeldscherm zorgt ervoor dat je ogen sneller vermoeid raken, zeker bij langdurig werken. We kunnen je helpen met een speciale computerbril die het contrast verhoogt, het blauwlicht filtert en zorgt voor een rustiger kijkbeeld.

Veel mensen hebben hier last van, vooral in de auto wanneer er geen zon is maar wel fel licht van de wolken gaan ogen tranen en begin je te knijpen. Hiervoor zijn er zonnebrillen die zich aanpassen aan het licht of je kunt glazen krijgen die lichtgevoelig zijn.

Dit heet nastaar. Je kunt hiervoor het beste contact opnemen met het ziekenhuis voor een behandeling.

Tijdens het autorijden hebben je ogen het heel druk. De schitteringen op de weg, het verblindende licht van tegenliggers of de lucht en je moet aan alle kanten de weg in de gaten houden. Als het slecht zicht alleen tijdens het autorijden zich voordoet, kunnen we je helpen met een speciale autobril.

Dit kan verschillende oorzaken hebben zoals netvliesloslating of een beroerte. Het belangrijkste advies is om direct de huisarts of huisartsenpost te bellen. Kun je er niet terecht bel ons 0515 744 026. Wij kunnen ook direct verwijzen naar een oogarts in het ziekenhuis, mocht hier toe aanleiding zijn.

Dit kan een kleine beschadiging zijn op je netvlies. Heb je dit al jaren, dan is er niets aan de hand. Heb je dit nog maar net, dan kun je beter op korte termijn een afspraak maken met de optometrist, bel 0515 744 026.

Dit kan een voorbode zijn van een netvliesloslating. Bel direct met de huisarts of bel ons voor een afspraak met de optometrist 0515 744 026.

Droge of natte ogen

Dit kan liggen aan de zuurgraad van je traanvocht. Dit is een van de redenen dat wij ook de kwaliteit van je traanvocht controleren. Oogdruppels zouden kunnen helpen.

’s Nachts werken je traanklieren door en omdat je dit tijdens je slaap niet afveegt, blijft dit ’s ochtends plakken. Heb je er erg last van, doe dan het droge ogen onderzoek. Een druppel flesje met water kan helpen om direct te weken en daarna veeg je met een schone zakdoek je ogen schoon.

Nee, dit is een ander probleem, dit heeft te maken met een ingegroeide wimper of ontstoken haarzakje.

Vaak heeft dit te maken met de snelheid waarmee je sport, dit kun je heel eenvoudig voorkomen met een sportbril die helemaal netjes om je ogen heen gaat.

Je knippert waarschijnlijk te weinig of je ogen moeten zich enorm inspannen. Dit kun je voorkomen door een computerbril te gaan dragen, die geeft je ogen rust en hierdoor ga je minder krampachtig kijken en ontspannen knipperen.

Ja, onze oogdruppels zijn speciaal gemaakt voor lensdragers. Je zult direct na het indoen even wazig zien, maar dat trekt heel snel weer weg. Als je last hebt van hooikoorts kunnen oogdruppels ook verlichting geven.

Als je onvoldoende traanvocht hebt blijven troepjes op je oogbol plakken, er blijft een troebel laagje achter. Elke keer als je knippert maak je dit laagje schoon. Als je te weinig knippert of je traanvocht is van onvoldoende kwaliteit, wordt dit laagje niet goed schoongemaakt en daardoor ga je slechter zien. Dan is een droge ogenonderzoek echt aan te raden.

Macula Degeneratie

Het is verstandig om in ieder geval rond je 40ste jaar een afspraak te maken voor een ooggezondheidsanalyse. Daarbij wordt ook je netvlies en de macula bekeken. Op basis van het advies van de optometrist kun je het onderzoek elk jaar of om de 2 jaar herhalen. Wij houden gemaakte foto’s van de binnenzijde en kunnen zo resultaten met elkaar vergelijken.

Het is sowieso verstandig om niet te roken. Toch kun je altijd je netvliesonderzoek laten onderzoeken en deze met regelmaat te herhalen. Zo voorkom je dat je er te laat bij bent.

Cataract/Staar

Ja, dat kan. Alleen komt dit in Nederland vrijwel niet voor, omdat de meeste mensen voor die tijd al geholpen worden.

Nee, vrijwel iedereen krijgt na 65 jaar met enige vorm van staar te maken.

Je onderneemt actie als je er last van krijgt. Als je alles nog goed kunt zien en je kunt je redden, ook in het verkeer, is actie niet nodig. Wel is het verstandig om de vinger aan de pols te houden. Daarvoor kun je bij ons terecht voor optometrisch onderzoek. Wij kijken dan hoe ernstig de aandoening is en geven advies.

Ja, er is een duidelijke relatie tussen het verergeren van klachten rondom cataract en diabetes. Het is dan ook aan te raden dat als je diabetes hebt om eens per 2 jaar een optometrisch onderzoek te laten doen.

Dit is afhankelijk van de sterkte die gecorrigeerd wordt door de kunstlens in je oog. Het kan zijn dat je na verloop van tijd toch nog een bril nodig hebt. Dit komt omdat je ogen je hele leven lang veranderen en je bijvoorbeeld een leesbril nodig hebt.

Starten met lenzen

Nee, de sterkte is niet gelijk. Dit komt omdat je de lens op je oogbol draagt en een brillenglas staat iets verder van je oog af.

Nee, doe dit altijd in overleg met je contactlensspecialist. Er zijn redenen waarom jij nu bepaalde lenzen hebt en onze specialist zal de verschillende opties met je doorspreken.

Bij vormstabiele en nachtlenzen voel je ze bij het indoen zitten. Je ogen moeten er even aan wennen dat er iets op de oogbol drijft. Bij zachte en daglenzen voel je, zodra de lens op zijn plaats zit, helemaal niets. De lens vormt zich naar je oogbol en daardoor voel je ze niet.

Dit komt alleen voor bij vormstabiele en nachtlenzen. Je kunt door overmatig knipperen proberen met traanvocht het vuiltje weg te drijven. Lukt dit niet, haal dan de lens uit je oog en maak deze schoon met lensvloeistof.

Het komt af en toe voor dat een lens niet op de juiste plek zit op je oogbol. Draai dan voorzichtig met je oog, probeer over je gesloten ooglid te wrijven om zo de lens terug te duwen naar de juiste plaats. Lukt dit niet, laat iemand meekijken waar de lens zit en probeer dan de lens uit te halen. Maak de lens schoon en plaats deze weer op het oog.

Je krijgt lenzen die horen bij je ogen en pijn hoort daar niet bij. Wanneer lenzen pijn doen is er iets aan de hand met je ogen, de vloeistof of met je lenzen. Belangrijk is dan dat je de lenzen direct uitdoet. Draag een bril tot dat je ogen normaal aanvoelen en controleer voordat je weer lenzen indoet hoe de staat is van je lenzen. Blijf je pijn houden, maak dan een afspraak voor een lenscontrole.

Lenzen

De lens weggooien! Doe een nieuwe lens in. Heb je geen lenzen meer? Bel ons dan of stuur een email email@optisjen.nl

Als je zachte lenzen hebt, kan het zijn dat je je lens hebt omgeklapt. Leg de lens op je vinger en kijk hoe de buitenrand loopt. Is de lens een kommetje dan zit hij goed, loopt de lensrand iets naar buiten dan is hij omgedraaid. Breng de lens terug naar de originele vorm. 
Is het probleem dan niet opgelost pak dan een nieuwe set lenzen, dan weet je zeker dat je goed zit.

Heb je vormstabiele lenzen dan kun je, als je het kunt lezen, in de lens kijken. Hierin zit vaak een nummer met daarachter een letter gegrafeerd. Staat er geen nummer, dan kun je de lenzen omwisselen en kijken of je dan wel scherp kunt zien. Vaak weet je binnen een half uur wel of de lenzen goed zitten of niet. Blijf je klachten houden, bel ons dan.

Het kan zijn dat je je lenzen hebt omgewisseld of dat de sterkte niet meer goed is. Het beste is om een afspraak te maken voor een lenscontrole. Je kunt tijdelijk een bril dragen.

Je lenzen zijn misschien niet goed schoon gemaakt of als je er vaak last van hebt dan past de lensvloeistof niet bij jouw ogen. Neem dan contact met ons op.

Dit kan te maken hebben met veranderende luchtvochtigheid, je traankwaliteit of de lensvloeistof. Bel ons op voor overleg.

Als je aanvullend verzekerd bent, heb je via je zorgverzekeraar meestal 1x per 2 jaar recht op een zorgvergoeding bij aanschaf van nieuwe lenzen.

Beeldschermbril / Computerbril

Het gaat om de afstand tot je muziek, als deze ongeveer gelijk is aan die van je beeldscherm, kun je de bril ook dragen om muziek op een standaard te lezen. Let wel! Als je in een orkest speelt zal de dirigent minder scherp zichtbaar zijn.

Dit hangt af van de glazen die in je bril zitten. Met de multifocale glazen van ZEISS kun je prima op kortere afstanden scherp zien. Het gaat meer om het feit, hoe lang je dan achter een beeldscherm zit, om toch te kiezen voor een computerbril.

De meeste e-readers hebben geen schadelijke straling, maar alleen licht achter de bladzijde wanneer het donker wordt. De letters kun je zelf instellen en daardoor ook veranderen qua grootte. Lees je echter op een tablet of smartphone, dan zijn digitale glazen weer wel aan te raden, omdat een tablet wel straling afgeeft en op een andere manier werkt dan een e-reader.

Ook hierbij hangt het vanaf hoeveel jij op je smartphone kijkt. Zit je ’s avonds film te kijken of ben je heel actief op social media, dan is een multimediabril ook iets voor jou. Is je gebruik beperkt dan hoeft het niet.

Het is voor kinderogen van belang om het beeldscherm gebruik te beperken. Dus stimuleer juist niet dat kinderen veelvuldig achter de computer zitten, maar hou je aan de 20-20-2 regel: 20 minuten schermtijd of lezen, 20 seconden wegkijken en 2 uur buitenspelen.

Heb je een andere vraag?

Bel ons 0515 744 026 of stuur een naar email@optisjen.nl.