Leesbril op maat is dat nu echt nodig?

Leesbril op maat is dat nu echt nodig?

De meeste mensen die boven de 40 jaar zijn, krijgen er een keer last van: leesproblemen! Dit begint vaak bij slecht licht. Dat is snel te verhelpen door een lamp aan te doen. Daarna kun je last krijgen van schaduw achter de letters, dansende letters of bepaalde achtergronden die het lezen er niet makkelijker op maken. Maar als je je goed concentreert, knijpt met je ogen dan lukt het nog om te lezen. Sommige mensen strekken de armen om op die manier de letters helder te krijgen. Dit werkt een hele tijd goed, totdat de armen te kort worden. En dan is het ineens tijd voor een leesbril op maat. 

Dat eerste leesbrilletje wordt vaak bij een drogist gekocht. Zo’n ding waar je niet mee wilt worden gezien, maar het is goedkoop en het voldoet. Toch hebben die brillen behalve de uitstraling nog een groot probleem, ze zijn namelijk van uiterst goedkoop plastic. Ze worden hierdoor heel snel smerig en breken nog makkelijker en omdat je er niet zo zuinig op bent, kun je ze nooit vinden als je ze nodig hebt.

Welke leesoplossingen zijn er?

Dan moeten we eerst de vraag stellen of je al een bril of lenzen draagt. Stel je hebt al een correctie om veraf goed te kunnen zien (je bent bijziend) dan is het mogelijk om het lezen op te nemen in je glazen of lenzen. Multifocaal noemen we dit. Je krijgt dan zowel een plus- als minsterkte ineen. Het verschil tussen multifocale glazen en lenzen zit in de werkwijze. Bij een multifocaal glas wordt het leesgedeelte vaak onderin geplaatst, omdat dit meestal de stand is waarin je leest. Bij multifocale lenzen zit het leesgedeelte in de gehele buitenring. Het goed kunnen zien en lezen wordt vooral door je eigen hersenen geregeld.

Als je nog geen bril of lenzen draagt, dan heb je een bril of lenzen nodig met alleen een plus sterkte (je bent dan verziend).  Je kunt kiezen voor een bril met plus glazen (leesbril), of als dit door onze contactlensspecialist is aangeraden één lens met een plussterkte. Net als bij multifocale lenzen doen je hersenen hier het werk om te zorgen dat je zowel dichtbij kunt lezen als veraf goed kunt zien.

Wanneer kun je het beste beginnen met een leesbril op maat?

Eigenlijk zodra je hem nodig hebt. Je doet namelijk niets anders dan accommoderen met je ogen, een beetje met je ogen knijpen of je wringt je in allerlei bochten om nog goed te kunnen lezen. Hier kunnen jij en je ogen heel moe van worden. Je kunt er zelfs hoofdpijn door krijgen. Wil je nog niet overal een bril opzetten, doe het dan alleen als je langer wilt lezen of ook als je lang dichtbij wilt kijken.

Een leesbril is niet alleen voor het lezen. Tegenwoordig kijken we veelvuldig op onze smartphone, tablet en laptop, om spelletjes te doen, social media te volgen of om films te kijken e.d. Dit doen we op een vergelijkbare afstand als die met lezen. Dan span je dus ook je ogen in om scherp te kunnen zien. Als je een bril neemt, geeft dit ook nog eens rust aan je ogen.

Oogmeting nodig?

Je kunt een vrijblijvende oogmeting doen, om te kijken of je ogen toe zijn aan een leesbril.

Hoe zoek je de leesbril op maat uit?

Waarmee moet je rekening houden als je een leesbril uitzoekt:

  • Maak eerst een afspraak voor een oogmeting. Het zomaar opzetten van een bril is niet aan te raden. Je kunt door verkeerde sterktes andere klachten krijgen als hoofdpijn of je maakt je ogen lui.
  • Veel mensen zetten de bril in hun haar of op hun hoofd als ze hem niet gebruiken. Hou er dan rekening mee dat de veren niet te kort zijn en de bril niet te glad.
  • Altijd je leesbril bij de hand: dat kan met een hip brillenkoordje.
Brillenkoordje

Wanneer zet je hem op?

Achter het beeldscherm

Als je bijvoorbeeld dagelijks achter een beeldscherm zit, dan stemmen we hierop de glazen ook af. We zorgen voor voldoende contrast en door een blauwlicht filter worden je ogen beschermd. Ook zorgen deze glazen er weer voor dat je het schermwerk langer kunt volhouden.

Als je alleen moeite hebt met lezen achter je beeldscherm, hebben wij SmartLife glazen of Digitale glazen. Die zorgt voor meer contrast en geeft je net een rustiger beeld. Je draagt dan alleen de bril bij beeldschermwerk.

Overal

Wil je gewoon regelmatig een leesbril op kunnen zetten om een boek te lezen, op je smartphone te kijken of in een restaurant de menukaart lezen? Dan is een modieuze bril van Frank and Lucie een optie. Leuke leesbrillen waar direct al een plusglas in zit. Je zoekt er een uit die mooi bij je staat en als je wilt kun je er direct een hip brillenkoordje aan bevestigen.

Een andere mogelijkheid is om een mooi montuur uit te zoeken uit onze uitgebreide collectie en daar plussterkte glazen in te laten zetten. Je ziet er dan goed uit, ook met bril!

Blijvende leesproblemen

Nog een belangrijk ander punt is dat leesproblemen niet altijd worden veroorzaakt door het ouder worden.

Als je leesproblemen heel wisselend zijn, kan dit bijvoorbeeld komen door je hormoonhuishouding (bijvoorbeeld als je zwanger bent, in de overgang zit of een hormoonbehandeling ondergaat) of bij diabetes of te hoge bloedsuiker. Zorg ervoor dat je dit noemt bij de oogmeting bij onze opticien of optometrist.

Als je leesproblemen niet worden opgelost met een bril. Denk aan wazige vlekken voor je ogen, beeldvervorming of de letters blijven dansen, dan is het goed om een afspraak te maken met onze optometrist. We checken dan je ooggezondheid en de samenwerking van je ogen.

Ben je toe aan een leesbril of denk je problemen te hebben met lezen, maak dan een afspraak om je ogen te laten controleren en een ‘leesbril’ uit te zoeken.

Frank and Lucie kant en klare leesbrillen