Leesproblemen

Kun je dat niet lezen?

Een leesprobleem is er in meerdere varianten. Zo kun je schaduw achter de letters zien, de letters bewegen op de regel, de letters zijn wazig of je ziet de openingen niet meer en daardoor kun je bijvoorbeeld een G niet meer van een O onderscheiden. Leesproblemen kunnen op elke leeftijd ontstaan, maar we zetten de mogelijkheden voor je op een rijtje.

Leesproblemen bij kinderen

Bij kinderen wordt vaak gedacht aan dyslexie, maar ook komt fixatie disparatie voor. Wat is het verschil? Dyslexie heeft te maken met de hersenen en niet met de ogen. Fixatie disparatie komt voor als de ogen niet goed samenwerken. Toch kan bij kinderen nog meer aan de hand zijn, zoals de oogstand, scheel zien, het onvoldoende zien van diepte en/of onvoldoende ontwikkelde oogspieren. Wil je weten wat de oorzaak is van de leesproblemen bij je kind vraag dan bij je huisarts om een verwijzing naar een orthoptist.

Lees meer over fixatie disparatie

Plotselinge leesproblemen

Dit heeft vaak een externe oorzaak, denk aan medicijnen, hoge bloeddruk, een whiplash of een traumatische ervaring. Uiteraard kun je bij ons komen voor een “tijdelijke” leesoplossing, want tenslotte wil je graag van het probleem af.

Leesproblemen boven de 40 jaar

Als je moeite krijgt met lezen dan heeft dit vaak te maken met ouderdom. Ben je boven de 40 jaar? Dan is dat een teken dat je zo langzamerhand eens moet gaan denken aan een leesbril, een plus lens in 1 oog, multifocale bril of multifocale lenzen. Maak een afspraak voor een oogmeting en wij adviseren je over de kijkoplossing die het beste bij je past.

Leesproblemen achter de computer

Soms komen leesproblemen alleen voor achter de laptop of computer. Je hebt het gevoel dat de je de letters ziet zweven of ziet schaduw. Waarschijnlijk branden je ogen aan het eind van de dag, zijn ze droog en voel je je heel moe. Met een beetje ondersteuning met een beeldschermbril ben jij weer helemaal geholpen.

De glazen in jouw multimediabril zorgen voor rust aan je ogen, ze geven je ogen net even een boost zodat je rustig en contrastrijk kunt lezen op je scherm. Bovendien worden je ogen beter beschermd tegen het schadelijke blauwe licht. Je zult merken dat je echt baat hebt bij een computerbril.

Bril voor de computer

Heb je vragen over leesproblemen?

Bel ons 0515 744 026 of stuur een email naar email@optisjen.nl.