Je bent vandaag welkom tot 20:30!

Slecht zien

Zie je slecht of zie je minder?

Slecht zien wordt op vele manieren ervaren:

Moeite hebben met scherp zien op afstand

 • Je herkent mensen niet meer als ze iets verder van je af zijn.
 • Je ziet geen details in de verte en kunt dingen daardoor niet meer herkennen.
 • Je moet veel knijpen om te accommoderen.
 • Je kind zit met zijn neus dichtbij de televisie.
 • Hoofdpijn en andere klachten.

Problemen hebben met je zicht dichtbij

 • Je houdt een voorwerp steeds verder van je af om te kunnen lezen.
 • Je kunt teksten niet meer lezen of hebt moeite bij slecht licht.
 • Je moeite hebt met letters scherp te zien op je beeldscherm.

Dichtbij en veraf slecht zien

 • Je hebt moeite om in het donker te rijden.
 • Je hebt onvoldoende contrast en struikelt regelmatig of maakt hierdoor fouten.
 • Je hebt tunnelvisie, het beeld buigt of bolt een beetje.
 • Je hebt zwarte of grijze vlekken in je zichtbeeld.

Dit zijn enkel een paar voorbeelden. Eigenlijk weet je het zelf wel als je slecht ziet en in welke mate je je er aan ergert of andere fysieke klachten krijgt zoals hoofdpijn, duizeligheid, vermoeidheid of onverklaarbare klachten.

Wij adviseren je om, als je met regelmaat niet goed ziet, een uitgebreide oogmeting te laten uitvoeren.

Vragen over slecht zien

Ja, door langdurig met 1 oog minder te kunnen zien, kun je allerlei klachten krijgen van hoofdpijn tot minder diepte zien. Maar de belangrijkste is toch wel dat je hersenen dit oog buitenspel gaan zetten. Ons advies: maak direct een afspraak voor een oogmeting

Ja, na de oogmeting kunnen wij je adviseren over verschillende brillenglazen of bijvoorbeeld een bril voor alleen in de auto.

Als je ogen zich de hele dag hebben moeten inspannen, zijn ze zo vermoeid dat ze langzamer gaan functioneren. Jij gaat ook steeds langzamer lopen als je moe bent. Door een goede oogmeting kunnen wij nagaan hoe wij jouw ogen kunnen helpen zodat ze het wel de hele dag vol houden.

Jouw ogen hebben opstartproblemen. Het kan zijn dat je ogen te droog zijn ’s nachts of dat je oogleden een te heftige invloed hebben op de vorm van je oog. We helpen je graag met onderzoek naar dit probleem.

Dit kan, vaak sluit je eerst allerlei andere redenen uit. Denk ook aan je zithouding bij langdurige activiteiten zoals werken achter de computer. Het regelmatig voorover hangen van je hoofd bij het kijken op je mobiel of tablet. Je kunt altijd een oogmeting laten uitvoeren om uit te sluiten dat de hoofdpijn door je ogen komt.

Nee, dat hoeft niet. Een beeldscherm zorgt ervoor dat je ogen sneller vermoeid raken, zeker bij langdurig werken. We kunnen je helpen met een speciale computerbril die het contrast verhoogt, het blauwlicht filtert en zorgt voor een rustiger kijkbeeld.

Veel mensen hebben hier last van, vooral in de auto wanneer er geen zon is maar wel fel licht van de wolken gaan ogen tranen en begin je te knijpen. Hiervoor zijn er zonnebrillen die zich aanpassen aan het licht of je kunt glazen krijgen die lichtgevoelig zijn.

Dit heet nastaar. Je kunt hiervoor het beste contact opnemen met het ziekenhuis voor een behandeling.

Tijdens het autorijden hebben je ogen het heel druk. De schitteringen op de weg, het verblindende licht van tegenliggers of de lucht en je moet aan alle kanten de weg in de gaten houden. Als het slecht zicht alleen tijdens het autorijden zich voordoet, kunnen we je helpen met een speciale autobril.

Dit kan verschillende oorzaken hebben zoals netvliesloslating of een beroerte. Het belangrijkste advies is om direct de huisarts of huisartsenpost te bellen. Kun je er niet terecht bel ons 0515 744 026. Wij kunnen ook direct verwijzen naar een oogarts in het ziekenhuis, mocht hier toe aanleiding zijn.

Dit kan een kleine beschadiging zijn op je netvlies. Heb je dit al jaren, dan is er niets aan de hand. Heb je dit nog maar net, dan kun je beter op korte termijn een afspraak maken met de optometrist, bel 0515 744 026.

Dit kan een voorbode zijn van een netvliesloslating. Bel direct met de huisarts of bel ons voor een afspraak met de optometrist 0515 744 026.

Ervaar je andere oogklachten?

Heb je andere zichtproblemen en wil je graag overleg? Bel ons gerust op 0515 744 026 of stuur een email naar email@optisjen.nl