De optometrist kijkt dieper in je ogen

Een optometrist is opticien en contactlensspecialist die daarnaast heeft doorgeleerd om de ooggezondheid te kunnen beoordelen. Optometrie is een paramedisch beroep en gaat veel verder dan het meten van de sterkte van de ogen. De optometrist van De OptiSjen kijkt naar ontwikkelingen van oogaandoeningen, controleert de werking van oogspieren, beoordeelt het netvlies en kan met speciale apparatuur zelfs de binnenkant van het oog bekijken. Daarnaast mag de optometrist de ogen ook druppelen.

Optometrisch onderzoek

Bij een optometrisch onderzoek kijken we vooral naar de gezondheid van de ogen, dit doen we:

  • Uit voorzorg boven de 40 jaar en bij familiaire aandoeningen en diabetes.
  • Bij oogklachten zoals het niet goed kunnen zien, vlekken, flitsen, dubbel beeld of wazig zien.
  • Bij vage klachten als hoofdpijn, lees- of concentratieproblemen die niet direct een oorzaak hebben.

Preventief optometrisch onderzoek

Net als een jaarlijkse controle bij de huisarts, kun je boven de 40 jaar ook regelmatig je ooggezondheid laten controleren. Dit raden we vooral aan als in je familie oogaandoeningen voorkomen zoals glaucoom, macula degeneratie en staar (cataract). En wij controleren het netvlies bij diabetes.
Door regelmatig een ooggezondheidsanalyse te laten uitvoeren kunnen we de beelden naast elkaar leggen. Zo kunnen we de eerste tekenen van een oogaandoening snel constateren en de nodige stappen ondernemen.

 

Onderzoek bij oogklachten

Wacht niet met een optometrisch onderzoek als je al oogklachten hebt zoals:

  • dubbel of wazig zien;
  • vlekken of draadjes zien;
  • flitsen in je zicht;
  • vertekend beeld hebben.

Deze kunnen ernstige gevolgen hebben. Wij werken met een OCT-scanner waarmee we ook een soort MRI van het oog kunnen maken. Daardoor kunnen we ook in het oog constateren wat er aan de hand is. Indien nodig kunnen wij rechtstreeks verwijzen naar de oogarts in het ziekenhuis.

Optometrisch onderzoek bij vage klachten

Soms weet je gewoon niet waarom je hoofdpijn hebt, je niet kunt concentreren of moeite hebt met lezen. Als je geen duidelijke oorzaak kunt aanwijzen is een optometrisch onderzoek aan te raden. Stel dat het wel aan je ogen ligt, dan kunnen we dat voor je oplossen. Onze optometrist heeft al meer malen mensen kunnen helpen met een prisma bril, andere manier van kijken, training, meerdere brillen of andere sterktes.
Na het optometrisch onderzoek, leggen wij onze bevindingen aan je voor en zullen we indien er mogelijkheden zijn dit met je bespreken.

Oogdruppelen

Het is mogelijk dat de optometrist de ogen wil druppelen. Hiermee leggen we het accommoderen van het oog stil, zodat we een nauwkeurige oogmeting kunnen doen of de binnenkant van je oog goed kunnen bekijken. Als je wordt gedruppeld betekent dit dat je tijdelijk wazig ziet, je ogen zijn gevoelig. Het is dan ook aan te raden dat je samen met iemand komt en een zonnebril of pet meeneemt. De oogdruppels zijn na 4 uur weer helemaal uitgewerkt.

CBR keuring

Voor verlenging van je rijbewijs moet je vanaf een bepaalde leeftijd een keuring van je ogen ondergaan. Het CBR heeft De OptiSjen toestemming verleend om deze keuring uit te mogen voeren. Bel 0515 744 026 voor een afspraak, want deze keuring mag alleen door een optometrist uitgevoerd worden.

Lees meer op de website van het CBR.

Afbeelding CBR logo

CBR keuring

Heb je klachten of vragen over

Vragen over optometrie

Nee, druppels worden alleen gebruikt als het gaat om het stil leggen van het accommoderen van het oog voor een precieze meting. Het is afhankelijk van het soort onderzoek of er gedruppeld moet worden of niet. Wij zullen je dit van tevoren melden, zodat je er rekening mee kan houden.

Nee, zichtklachten kunnen allerlei oorzaken hebben. Met optometrisch onderzoek doen we dieper onderzoek zodat we oogaandoeningen kunnen uitsluiten of als oorzaak kunnen aanwijzen.

Dit is een dieper onderzoek waarbij de optometrist kijkt naar oogspieren, het netvlies, oogdruk en we bekijken ook de binnenkant met een OCT-scanner, een soort MRI scanner. Hiermee kunnen we bepalen of je ogen gezond zijn. Na de meting krijg je van ons direct de resultaten, indien nodig verwijzen we je meteen door naar een oogarts of orthoptist.

Momenteel valt het optometrisch onderzoek bij ons nog niet onder de zorgverzekering. Als je aanvullend verzekerd bent en vrije keuze hebt, kun je met je zorgverzekeraar overleggen of het optometrisch onderzoek bij ons plaats mag vinden. Dit ook vanwege de wachttijden in het ziekenhuis voor oogonderzoek.

Als je twijfelt of je ogen wel gezond zijn. Als in je familie oogaandoeningen voorkomen en je ouder bent dan 40 jaar. Als je klachten hebt zoals flitsen, vlekken, dubbel zien of ineens minder zien. Als je diabetes of een schildklierafwijking hebt en regelmatige oogcontrole nodig is.

Heb je vragen over...

…ooggezondheid, optometrisch onderzoek of een vraag aan onze optometrist? Bel ons 0515 744 026 of stuur een email naar email@optisjen.nl