Jonathan Leemburg over nachtlenzen

‘Voor mij nooit meer anders.’


Begin 2016 hoort Jonathan Leemburg voor het eerst over nachtlenzen. ‘Je draagt ze ’s nachts terwijl je slaapt’, vertelt zijn zwager enthousiast. ‘Bij het ontwaken, doe je ze uit en dan heb je hele dag geen lenzen meer nodig. Het werkt perfect!’.

Ondanks de positieve PR van zijn zwager duurt het tot november 2018 voordat Jonathan zelf de stap neemt. ‘Achteraf gezien, had ik het meteen moeten doen’, zegt Jonathan. ‘Wat me er toen van weerhield? De kosten. Nachtlenzen waren destijds vrij prijzig’. De zachte lenzen die de Sneker op dat moment draagt, ‘voldoen’, maar daar is alles wel mee gezegd.

Jonathan heeft van nature droge ogen. Dit gegeven – in combinatie met beeldschermwerk vanwege de studie en een mindere doorbloeding – zorgt dat een van zijn ogen af en toe geïrriteerd is. ‘Ik heb daar op een afspraak met de contactlensspecialist, van De OptiSjen in Sneek, gemaakt. Hij luisterde naar mijn verhaal, vroeg door en deed een lensscreening. Zijn advies: nachtlenzen.’ De overstap van ‘zachte’ daglens naar ‘harde’ nachtlens is, in de eerste week, even wennen voor Jonathan. ‘Nu doe ik ze voor het slapen in. Ik kijk nog een uurtje TV of lees een boek. Als ik de volgende dag wakker word en de lenzen uitdoe, zie ik alles scherp.’

Na een proefperiode van 2 maanden, weet de 22-jarige Fries het zeker: ‘Voor mij nooit meer anders. In de sportschool doe ik veel aan krachttraining. Iedere keer als ik het zweet uit mijn ogen wrijf, ben ik blij dat ik geen lenzen meer draag. Dat kon zo irriteren. Dat was ook het geval met het magnesium aan mijn handen. Dat bleef achter de lens hangen. Nu wrijf ik in mijn ogen en is het klaar.’

Jonathan heeft een abonnement bij De OptiSjen afgesloten. ‘Dat is top. Niet alleen zijn service en controle hier bij inbegrepen, ook als een lens kapot is of je raakt hem kwijt, dan krijg je een nieuwe. Voor iemand die zo onhandig is als ik, is dat erg fijn’, zegt Jonathan lachend.